Bila cuti dan free ketika musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), pasti ramai yang bosan duduk di rumah, lebih-lebih lagi kaum ibu. Apa lagi, mesti nak makan je kerjanya. Kali ini, kami kongsikan resepi pizza homemade yang sedap dan lain dari yang lain.
Cara buat pizza homemade ini sebenarnya sangat mudah dan lebih menarik lagi tak perlu guna bekas yang grand, hanya guna tudung periuk saja dah jadi pizza paling sedap, lazat dan yang paling penting mengenyangkan satu keluarga.
Tak percaya? Resepi pizza homemade yang rare ini dikongsikan oleh seorang Ustaz yang dikenali sebagai Farid Rashidi yang berkongsi bagaimana cara untuk membuat pizza sendiri di rumah dengan menggunakan tudung periuk. Menarik tak?
Anda boleh cuba cara ini di rumah, memang sangat mudah dan sangat menjimatkan. Siapa sangka dengan tudung periuk pun boleh buat pizza macam beli di kedai. Jom kita tengok bagaimana pizza tudung periuk dibuat.
Resepi Pizza Homemade Tudung Periuk
Saya taklah pandai masak mana. Cuma terkadang suka juga share menu-menu yang pernah dibuat. Dapatlah kongsi resepi campak-campak tu. Seronok juga bila tengok orang berselera makan makanan yang kita masak kan?
Pizza Daging Kari
Pizza Sardin
Semalam saya ada share gambar pizza homemade guna tudung periuk. Tak sangka, ramai pula berkenan nak resepinya. Baiklah, ini bahan-bahan dan cara buat pizza homemade.
Berikut adalah bahan-bahan untuk buat doh pizza:
1. Tepung Gandum 1 Kg.
2. Yis 1 peket.
3. Minyak Masak 2 sudu besar.
4. Air Suam 1 jug sederhana.
5. Gula 2 sudu besar.
6. Garam 1 sudu besar.
Bahan-bahan Pizza
Bahan-bahan untuk perasa topping. Terpulanglah nak buat topping macam mana pun. Saya buat Daging Kari. Boleh juga tukar ke Black Paper. Atau paling simple, buat topping Sardin tin.
1. Daging Kisar.
2. Bawang besar Holland ½ biji.
3. Bawang putih 2 ulas.
4. Serbuk Kari Daging 1 sudu. Kalau tak ada, boleh gantikan dengan Serbuk Black Papper.
5. Sos Tiram 1 sudu.
6. Serbuk Perasa Hilal 1 sudu.
7. Minyak Masak untuk menumis.
8. Sedikit gula dan garam.
Bahan Topping Pizza
Semua bahan digoreng hingga separuh masak. Tak payah garing sangat nanti nak bakar lagi kan.
Bahan-bahan untuk topping (untuk tabur di atasnya).
1. Daging Kisar yang dah siap tadi.
2. Pes Tomato.
3. Mayonis.
4. Sosej.
5. Cheese Cheddar.
6. Cheese Mozzarella (Barulah boleh tarik panjang-panjangkan. Feel makan Pizza).
7. Sayuran (Bawang Holland, Tomato, Cili Benggala, Nenas).
Satukan bahan-bahan untuk buat doh dalam satu bekas kecuali air. Gaul dulu pelan-pelan. Lepas tu, masukkan air suam sikit demi sikit. Uli lah sampai doh lembut ya. Lembut dan gebu macam pipi bayi. Tutup. Biarkan dalam setengah jam.
Keluarkan doh, tumbuk padu bagi keluar angin. Buat bulat dan leperkan atas acuan. Tak ada acuan, hentam tudung periuk mak punya pun boleh. Haha.
Sapu lapisan pertama dengan Pes Tomato. Lapisan kedua sedikit Mayonis (Terpulang tak nak letak pun boleh). Tabur daging kisar, Sayuran, kepingan Sosej dan Cheese.
Bakar dalam ketuhar 10-15 minit suhu 200° C. Siap dihidang dan di ngap. Doa makan jangan lupa ya.
Macamana? Mudah kan cara buat pizza ni? Semoga perkongsian resepi pizza homemade daripada Ustaz Farid Rashidi ini akan bermanfaat pada anda serta membantu memudahkan kerja anda untuk memasak resepi ini. - Bukit Besi Blog