Resepi Tteokbokki Gochujang Sedap & Mudah (Topokki & Kek Beras)

Resepi tteokbokki gochujang

Mungkin ada yang tak tahu apa itu tteokbokki atau juga dipanggil sebagai teokbokki, topokki, ddeokbokki, dukboki. Tteobokki sedap adalah sejenis makanan daripada Korea yang amat terkenal diperbuat daripada kek beras (rice cake) yang kenyal, lembut dan gebu, kek ikan dan sos cili merah yang rasanya manis.

Tteobokki juga mempunyai berbagai jenis rasa yang tersedap. Walau bagaimanapun, tteokbokki beras adalah yang amat popular dan digemari ramai orang. Manakala, tteokbokki yang telah dimodenkan mempunyai rasa yang agak pedas dan berwarna kemerah-merahan.

Versi asal tteokbokki adalah berwarna perang dan rasanya pula dikatakan biasa-biasa sahaja tetapi ia adalah sejenis makanan yang mewah. Tteobokki juga dikatakan adalah sebahagian daripada menu atau santapan keluarga diraja negara Korea pada satu ketika dulu.

Resepi Tteokbokki Gochujang Halal dan Sedap


Resepi tteokbokki segera

Cara untuk membuat tteokbokki sememangnya sangat mudah dan anda boleh cuba buat sendiri di rumah. Mulai sekarang, jika anda nak makan topokki segera, dah tak perlu nak ke restoran Korea lagi kerana resepi tteobokki mudah dengan gochujang ini turut dikongsikan.

Ber Korea kita hari ini, tteokbokki atau topokki ini mengancam tak? Resepi tteokbokki ini banyak versi dan resepi ini mengikut selera saya. Ada tteobokki tanpa gochujang tetapi kalau tiada gochujang tiadalah rasa Korea. Ada yang guna gochujang saja tak campur sos dan bahan-bahan lain.

Kek Beras (Rice Cake)

  • Lebih kurang 400 gram tepung pulut
  • 3 sudu tepung beras
  • Sedikit garam
  • Sedikit minyak
  • Air

Resepi tteokbokki ramen mudah dan halal Malaysia

Gaulkan semua bahan sehingga menjadi doh dan buat panjang-panjang serta rebus. Angkat, rendam dalam air yang sejuk sebelum perlu dipotong pendek-pendek.

Cara Buat Sos Tteokbokki

  • 3 ulas bawang putih dicincang halus
  • 3 sudu besar gochujang
  • 3 sudu besar sos cili
  • 2 sudu teh gula
  • 1 sudu madu
  • 1 sudu serbuk cili
  • i kiub ikan bilis
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit cuka
  • 2 gelas air untuk kuah
  • Biji bijan
  • Daun bawang
  • Crab stick
  • Fish kek (kek ikan)
  • Mee Ramen atau mee Maggi
  • Cendawan Enoki

Cara Menyediakan

Campurkan sos gochujang dengan sos cili, serbuk chili, bawang, gula, madu. Gaulkan. Panaskan air dan masukkan kiub ikan bilis. Seterusnya campurkan pes itu tadi.

Setelah mendidih masukkan sosej-sosej dan bahan seangkatannya.

Baca Juga : Resepi Pizza Homemade Tudung Periuk

Cara buat tteokbokki dengan gochujang guna tepung beras

Resepi kek beras malaysia

Letakkan gula, garam, sedikit cuka jika tidak cukup rasa masam. Seterusnya masukkan rice cake yang kenyal, letakkan cendawan Enoki sebelum api ditutup.

Cara membuat topokki guna sos korea

Kemudiannya, hias mengikut kreativiti anda dan kali ini ia dihias dengan telur, daun bawang dan biji bijan. Jika anda ingin makan dengan Ramen, sila letakkan Ramen. Siap.

Sebenarnya banyak lagi cara buat tteokbokki guna tepung beras dengan mengolahkan bahan seperti meletakkan cheese, tepung pulut, carbonara, ommason dan banyak lagi.

Semoga perkongsian resepi tteokbokki gochujang mudah yang segera dan halal yang dikongsikan oleh Puan Siti Faizah Mohamad Nawi ini akan memudahkan anda untuk membuat makanan Korea yang amat popular ini. Buat sekali nak buat lagi, kenapa? Sedap dan enak. - Bukit Besi Blog