Kalau anda mengidam nak makan kerabu sotong campur mangga atau suhun, lebih baik buat sendiri sebab puas hati boleh makan dalam kuantiti yang banyak. Resepi dan cara nak buat makanan ini sangat simple dan mudah.
Walau bagaimanapun, resepi kerabu sotong mempunyai berbagai versi dan ada yang berpendapat ala Thai yang paling sedap kerana bahan-bahannya pelbagai seperti tanpa atau campur sos ikan, bunga kantan dan banyak lagi.
Jika mengikut selera sendiri, saya lebih suka resepi kerabu sotong Thai ringkas kerana rasanya yang tersendiri iaitu ada masam, masin dan manis, semuanya cukup lengkap dan amat menyelerakan. Di bawah ini adalah gambar resepi ala Thai.
Jika anda jenis yang suka memasak pastinya anda mempunyai kreativiti yang tinggi. Jadi, anda boleh mengolahkan resepi yang akan dikongsikan ini mengikut selera sendiri dengan mencampurkan bahan-bahan lain yang sesuai.
Resepi kerabu sotong Thai yang dikongsikan ini adalah hasil perkongsian daripada Puan Afy Al Habibi. Katanya, kerabu ini boleh dimakan begitu saja iaitu ratah tanpa nasi. Ia lebih sedap dimakan bersama nasi dengan hidangan sup atau tomyam.
Resepi Kerabu Sotong Ala Thai Simple Sedap
Sediakan 3 ekor sotong saiz XL dan hiris bulat seperti dalam gambar di atas. Kemudian celurkan sekejap dengan air panas dan toskan. Kuantiti sotong boleh ditambah atau dikurangkan mengikut citarasa anda sendiri.
Bahan-Bahan Hiris
- 1 biji mempelam lemak
- 1/6 setiap jenis lada benggala
- 1/3 bunga kantan
- 1/3 carrot
- 3 biji tomato ceri
- 1 batang serai
- 1 batang daun ketumbar
- 1 biji bawang merah
- 1/4 bawang besar
- 4 tangkai cili padi merah dan hijau
Kemudian masukkan bahan-bahan berikut dengan menggunakan mangkuk yang lebih besar dan sesuai dengan semua bahan tersebut.
- 2 sudu besar kicap sotong
- 1 sudu besar sos tiram
- 3/4 sudu besar gula perang castor
- 1/3 sudu besar garam bukit
Selepas itu, perahkan 3 hirisan buah lemon dan ambilkan jus lemon sahaja. Tambahkan juga secubit dua serbuk lada hitam dan cili flakes. Kacau sehingga sebati.
Baca : Resepi Sos Cili Thai Homemade
Masukkan semua bahan-bahan hirisan itu tadi berserta sotong yang telah siap dipotong serta dicelur itu tadi ke dalam mangkuk. Gaulkan kesemuanya sehingga rata.
Baca Juga : Resepi Sambal Belacan Sedap Ala Thailand
Anda pasti tidak sabar nak makan kan? Sebab baunya juga amat menyelerakan selain terasa kecur air liur bila memandangnya berkali-kali. Pasti anda akan meratahnya walau sedikit nanti, kata Puan Afy Al Habibi.
Untuk pengetahuan anda cara dan resepi sotong kerabu yang dibuat oleh pakar masakan terkenal seperti Azie Kitchen, Sheila Rusly, Yatie Kitchen dan Che Nom hampir sama hanya bahan saja mungkin berbeza.
Cubalah buat sendiri di rumah, memang sangat mudah dan yang seronoknya resepi kerabu sotong ini adalah yang paling sedap terangkat. Nak lagi sedap, campurkan suhun dan mangga ala Thai style. Selamat mencuba. - Bukit Besi Blog