Budak 2 Tahun Maut Selepas Myvi Terjunam Jatuh Dalam parit Sawah Padi

Kemalangan ngeri kereta Myvi

Seorang kanak-kanak yang berusia 2 tahun, maut dalam satu kemalangan yang berlaku di Jalan Titi Haji Idris, Alor Setar, hari ini pada jam 7.40 pagi. Kereta jenis Perodua Myvi yang dipandu oleh seorang lelaki bersama isteri dan anak perempuannya dilihat terjunam ke dalam parit sawah padi.

Kemalangan ngeri tersebut berlaku membabitkan dengan sebuah kereta Perodua Alza yang dipandu oleh seorang wanita yang berlanggar dengan kereta Myvi berkenaan sehingga menyebabkan kematian seorang kanak-kanak perempuan.

Dalam kejadian tersebut, ketiga-tiga mangsa kemalangan telah cedera serta dibawa ke hospital untuk menerima rawatan lanjut. Manakala, anak pasangan terbabit iaitu Nur Adreena Mohd Khairil Faizi berusia 2 tahun  telah meninggal dunia di hospital akibat mengalami kecederaan parah.

Myvi jatuh parit sawah padi

Menurut Harian Metro, ketika pihak Bomba dan Penyelamat Alor Setar tiba di lokasi kejadian, mereka mendapati kereta Myvi berkenaan masih berada di dalam parit manakala pemandunya mengalami patah peha kanan dan kaki kiri dan penumpangnya seorang wanita cedera.

Pemergian Nur Adreena dalam kemalangan ngeri itu menyebabkan pasangan terbabit kehilangan satu-satunya anak mereka. Menurut datuk mangsa, Abdul Kadir Saaf, 70, dia tak sempat bermain dengan cucunya sebelum tiga beranak berkenaan keluar untuk pergi ke rumah besannya.

kemalangan maut

mangsa cedera dalam kemalangan

"Biasanya, apabila mereka nak keluar dari rumah, saya sempat bermain dengan cucu, walau bagaimanapun, hari ini selepas Subuh, saya tertidur sehinggalah orang kampung datang ke rumah memberitahu anak menantu dan cucu saya terbabit dalam kemalangan," katanya.

Jenazah adik Nur Adreena kini telah selamat dikebumikan di sebuah Tanak Perkuburan Islam Masjid Jamek, Kampung Tengah, Tualang, kira-kira pada jam 4 petang pada hari ini.

Rata-rata netizen di laman Facebook turut sama melahirkan rasa simpati kepada pasangan yang terbabit dalam kemalangan ini supaya terus bersabar dengan ujian dan dugaan yang telah menimpa mereka.

(VIDEO) Anak Keluarkan Mayat Ayahnya Dari Keranda & Menamparnya Seperti Balas Dendam

keranda mayat bapa

Viral di laman sosial tentang insiden yang berlaku dimana seorang lelaki tua yang meninggal di Jiangsu, China baru-baru ini telah mengejutkan ramai apabila majlis pengkebumian lelaki terbabit menjadi bualan kerana anak-anak lelaki berkenaan menampar mayat ayah mereka yang sepatutnya memberi penghormatan terakhir.

Difahamkan, lelaki tersebut meninggal dunia kerana masalah kesihatan yang tidak baik dan mendiang juga meninggalkan isteri serta anaknya hampir 40 tahun hanya kerana semata-mata untuk bersama dengan wanita lain dan dia dikatakan masih tinggal di kampung yang sama bersama isteri pertamanya.

Setelah lelaki berkenaan meninggal dunia, semua kos perbelanjaan untuk pengkebumian haruslah ditanggung oleh ahli keluarga lelaki berkenaan dan kos ini sangatlah tinggi. Walau bagaimanapun, kekasih mendiang telah menghantar bil tersebut kepada anak lelakinya dan menuntu agar menanggung semua kos pembelanjaan pengkebumian.

Amat mengejutkan apabila tindakan wanita yang juga kekasih mendiang tersebut telah membuatkan si anak bengang dan marah. Ektika di hari pengebumian, mereka datang dan terus membukan penutup keranda serta mengheret mayat lelaki tersebut dan mencampakkannya ke lantai.


Tidak cukup dengan tindakan itu, mereka dilihat menampar mayat bapanya sendiri berulang kali seperti melepaskan geram yang telah lama terpendam tanpa memikirkan yang itu adalah mayat bapanya yang tidak lagi bernyawa.

Tindakan anak mendiang itu dikatakan membalas dendam terhadap ayahnya yang dikatakan meninggalkan anak dan isterinya semata-mata untuk bersama kekasihnya yang kini seolah melepaskan tangan dan menuntut anak mendiang menanggung segala kos pengkebumian.

"Kau buat hidup kami neraka bila kau hidup" Kau ingat kami nak tolong kau selepas kau mati?!!"

kes kematian

Selepas melepaskan geram terhadap mayat ayah mereka, anak-anak lelaki berkenaan terus beredar keluar begitu saja tanpa memasukkan semula mayat ayahnya ke dalam keranda selepas mereka mengeluarkannya dari keranda. Sehingga kini kes tersebut dikatakan masih dalam siasatan pihak polis.

Sumber : World of Buzz

Viral Pengantin Lelaki Dedah Kecurangan Bakal Isteri Melalui Video di Majlis Perkahwinan

curang seorang isteri

Niat murni seorang wanita yang ingin melangsungkan majlis perkahwinan dan mendirikan rumah tangga akhir berkecai apabila lelaki yang juga bakal suaminya itu telah bertindak dengan mendedahkan kecurangan wanita terbabit melalui satu rakaman video di hadapan khalayak ramai.

Semuanya hancur berkecai apabila rakaman video yang berdurasi pendek tersebut ditayangkan yang menyebabkan wanita terbabit berang dan terpaksa malu di atas perbuatannya itu. Semua hadirin yang berada di dalam majlis tersebut ternganga apabila memandang di skrin yang berada di atas pelamin yang disediakan.

Menerusi rakaman video yang kini viral di laman sosial, pasang berkenaan berjalan secara perlahan-lahan untuk menuju ke pentas yang mempunyai pelamin selain turut diperkenalkan oleh pengacara kepada hadirin yang datang ke majlis perkahwinan kedua-dua pengantin berkenaan.

rakaman majlis perkahwinan

Semuanya dilihat berjalan seperti biasa sebagaimana yang dirancangkan untuk melangsungkan hari bahagia kedua-dua mempelai yang kelihatan sama cantik dan sama padan. Walau bagaimanapun, pendedahan tersebut sangat-sangat mengejutkan sehingga amat sukar untuk diterima oleh wanita terbabit.

Setelah kedua-dua mereka tiba di atas pentas, dapat dilihat video rakaman kenangan indah mereka telah ditayangkan kepada tetamu yang datang seperti mana majlis-majlis perkahwinan yang lain dengan tujuan untuk mengimbau kenangan lalu serta bagaimana perkenalan mereka bermula.

Namun, setelah video curang wanita terbabit didedahkan, wanita tersebut seperti berkata sesuatu dan melemparkan flower bouquet terhadap pasangannya yang berada di sebelahnya. Sebenarnya, pengantin lelaki tersebut telah tahu kecurangan bakal isterinya itu sebelum ini.


Menurut sumber, bakal suaminya itu telah berjaya merakam semua perbuatan dan kecurangan pengantin perempuan melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di rumah baru mereka yang mana wanita tersebut telah mengadakan hubungan intim dengan suami kakaknya di dalam bilik tidur mereka.



Rata-rata netizen yang mengikuti perkongsian dan rakaman video yang sedang viral itu berpendapat lelaki tersebut tidak sepatutnya berbuat demikian walaupun sudah tahu kecurangan wanita terbabit dan sebaiknya hanya membatalkan perkahwinan tersebut bukannya mengaibkan perbuatannya di hadapan khalayak ramai.

Apa sekalipun, inilah pengajaran yang terpaksa wanita tersebut terima setelah perbuatan yang tidak baik itu telah diketahui bakal suaminya malah beliau tidak sepatutnya berlaku curang dengan suami kepada kakak kandungnya sendiri.

Sumber : Kwong Wah & World of Buzz

Objek Cakera Aneh dan Misteri Keluar Dari Ais Ditemui Oleh Pengguna Google Earth



Viral di laman sosial seorang pengguna aplikasi Google Earth yang telah dapat mengesan satu objek aneh yang dikatakan berbentuk satu cakera yang terkeluar daripada ais yang terdapat di Antartika. Objek misteri yang tidak diketahui itu telah menarik perhatian ramai.

Memetik laporan akhbar Daily Star, struktur misteri berkenaan dikatakan berwarna kelabu dan ia merupakan satu penemuan yang misteri dan terbaru di Antartika. Mereka masih tertanya-tanya apakah sebenarnya objek misteri tersebut yang sehingga kini menjadi tanda tanya orang ramai.

Penemuan tersebut bermula apabila wanita yang dikenali sebagai Sandra Elena Andrade telah berkongsi rakaman video ketika beliau melayari Google Earth di laman YouTube dengan kapsyen, imej misteri yang telah dirakamkan melalui Google Earth, membangkitkan minat dan kejutan dalam persekitaran saintifik dan ufologi.

"Mysterious images captured by Google Earth, arouse a deep interest and surprise in both the scientific and ufological environment."

Walau bagaimanapun, jika dilihat secara dekat, objek tersebut kelihatan separa bulatan yang sangat besar dan melekat dari permukaan yang dianggarkan tebing. Namun, tidak dapat dipastikan apakah sebenarnya objek berkenaan. Malah ada yang mengatakan bentuknya seperti piring terbang yang besar tetapi ia sekadar tekaan secara rambang.


Semenjak adanya Google Earth dan internet, semakin banyak penemuan aneh dan misteri yang amat menakjubkan telah ditemui di Antartika. Walau bagaimanapun, masih terlalu banyak misteri yang sehingga kini menjadi tanda tanya dan belum dapat didedahkan di kawasan yang mempunyai banyak ais itu.

Penggunaan Google Earth adalah satu elemen yang sangat penting yang harus digunakan oleh pengkaji dan penyelidik untuk melakukan sebarang kajian sekiranya menjumpai penemuan-penemuan tertentu seperti ini. Sumber Daily Star.

Cara Elak Scammer Sasar Rakyat Malaysia di Tanah Suci Mekah Jangan Jadi Mangsa

scammer di tanah suci mekah

Rakyat Malaysia sememangnya amat terkenal dengan sifat yang cukup pemurah dan bersedekah sehinggakan sering menjadi sasaran mereka yang sanggup menipu untuk mendapatkan pendapatan mudah. Begitu juga di Tanah Suci Mekah ketika menjalani badah Haji atau pun umrah, orang masih lagi dijadikan sasaran penipuan.

Difahamkan, di Tanah Suci Mekah, bukan sahaja rakyat Malaysia yang menjadi sasaran malahan banyak lagi negara lain yang terbabit dengan sindiket penipuan sebegini yang sanggup dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Namun, rakyat Malaysia adalah sasaran utama mereka untuk menagih simpati.

Seorang pengguna Facebook telah berkongsi bagaimana sindiket penipuan yang berlaku di Mekah dan katanya kebanyakannya sindiket ini dilakukan oleh rakyat negara Pakistan dan India yang sentiasa berpura-pura untuk meraih simpati dan juga meminta wang mudah.

Rakyat Malaysia sering menjadi sasaran kerana terlalu mudah terpedaya dengan rekaan cerita yang dilakukan oleh penipu malahan mereka akan menangis kerana sebab-sebab tertentu untuk dikasihani selain akan meminta kita untuk memberikan duit sebagai sedekah yang amat dituntut dalam Islam.

Oleh itu, jika anda pertama kali untuk pergi menunaikan umrah atau Haji adalah lebih baik anda mengambil tahu bagaimana cara untuk menangani sindiket ini sebelum anda terpedaya dengan penipuan yang mereka lakukan. Ikuti perkongsian Mohd Izzat yang berkongsi senarai untuk anda mengecam sindiket penipuan di Tanah Suci Mekah ini.

Scam di Tanah Suci Mekah


Salah satu 'scam' atau pun sindiket yang target pada orang Malaysia terutamanya adalah sindiket 'pow' duit secara simpati.

sindiket penipuan di mekah

1. Akan datang pada anda orang muka macam Pakistan/India approach, tanya "You from Malaysia? You can speak English?"

2. Jika jawapan anda pada step nombor 1 adalah yes atau anda melayan dia, dia akan mulakan cerita simpati ;

a) Orang susah dari Palestin (walaupun muka Pakistan 100%) mengaku dari Palestin dan perang susah datang sini tak ada duit.

b) Hilang passport dan wallet tak ada duit sesen pun.

Macam mana aku boleh yakin ia adalah scam.

1. Sepanjang aku buat urusan di Mekah dan Madinah, boleh kata setiap kali pergi akan ada orang orang approach dengan modus operandi yang sama tapi orang berbeza. Aku pernah jumpa orang orang ni approach aku pakai ihram depan kaabah, pakai ihram dekat saie, dalam masjid Nabi dan merata rata dalam masjidil haram.

2. Susuk tubuh dan pakaian mereka langsung tak menujukkan orang susah dan tak mampu. Pakaian cantik iron, badan fit siap boleh cakap English.

3. Mereka biasa approach orang Malaysia sebab orang Malaysia ni baik dan mudah simpati tak macam orang negara lain. Cuba anda bagi SR1 diorang takkan nak dan mintak SR10, SR50, SR100 dan ke atas.

4. Mengaku dari Palestin tapi, muka Pakistan habis. Korang boleh Google muka orang Palestin macam mana dan cara cakap Arab dia pun tak macam bahasa Arab pasar.

Apa aku buat bila kena approach?

1. Aku tak layan, aku tunjuk isyarat nak mengaji etc. Bila tak dilayan dia akan bergerak cari orang Malaysia lain pulak.

2. Aku suruh tunggu lepas solat, kalau dalam Masjid. Sebab bagi aku jika mereka betul nak duit, dia akan tunggu. Lepas tu confirm dia akan bergerak ke tempat lain pulak cari orang lain yang boleh jadi mangsa.

3. Aku ajak pergi dekat polis sebab kata Passport hilang etc, confirm dia akan terus bergerak dan mengelak.

4. Aku cakap anta kazzab (hang penipu), biasa dia akan buat muka blur innocent dan blah je.

Maybe ada orang cakap bagi je lah, niat sedekah dan sangka baik. Sebenarnya benda macam ni lah yang lebih menggalakkan aktiviti mereka. Aku bagitau benda ni sebab tak nak orang support aktiviti mereka dan memburukkan nama agama Islam sendiri.

Kalau betul nak sedekah, aku cadang ;

1. Sedekah pada pekerja Masjidil Haram dan Nabawi. Gaji mereka kecil dan mereka buat kerja mulia.

2. Beli makanan macam roti atau air, bukak tepi jalan dan jerit sedekah. Confirm ramai datang ambil.

3. Bagi duit dekat restoren/kedai makan dan bagitau nak sedekah pada orang makan. Pihak restoren akan pack dan buka kaunter dan biasanya orang Pakistan yang memang susah akan datang ambil.

4. Sedekah dekat pada tempat yang disediakan. Boleh cari kaunter hadiya ke apa entah yang authority Saudi sediakan untuk bersedekah.

5. Bagi duit kat Mutawif dan suruh mutawif belanja jemaah lain

Orang Malaysia ni memang baik-baik sebab tu banyak orang suka ambil kesempatan. Kat Malaysia sendiri pun berlambak scam memohon simpati secara online.

Semoga perkongsian tips dan langkah-langkah untuk menangani scam atau penipu di Mekah yang dikongsikan oleh pengguna Facebook ini akan sedikit sebanyak membantu anda ketika pergi ke Tanah Suci Mekah nanti. Walau bagaimanapun, sindiket ini tidak hanya berlaku di Mekah tetapi juga di Madinah.

Lelaki Terkejut Terima Barang Sihir Balutan Kain Berisi Patung & Gambar Keluarga

pengalaman disihir orang

Dalam kehidupan masyarakat Melayu sehingga ke hari ini masih lagi ada perbuatan sihir yang dilakukan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab untuk ditujukan kepada sesiapa yang mereka benci atau dengki. Akhirnya mangsa menganggung derita kerana terkena buatan guna-guna.

Perbuatan sihir masih terus diamalkan walaupun sedar ianya berdosa dan haram di sisi agama Islam. Mereka sanggup mengamalkan ilmu hitam, sihir, santau dan sebagainya hanya kerana ingin memenuhi niat jahat serta ingin melihat kehidupan mangsanya musnah, bercerai, mati, menderita dan sebagainya.

Terbaru, seorang pengguna Facebook, Md Iruwan turut berkongsi bagaimana satu kejadian telah menimpa dirinya dan keluarga apabila mereka dikatakan telah disihir oleh seseorang yang tidak dikenali apabila menerima satu surat berisi balutan kain dipercayai patung sihir berserta sekeping gambarnya bersama keluarga.

kain kuning berisi barang sihir dan gambar

Gambar di atas menunjukkan bukti barang sihir yang dihantar kepada Md Iruwan.

Kepada sesiapa yang buat benda ni, terimalah balasan Tuhan nanti. Setahu aku, aku memang tak mempunyai musuh pun. Aku sangat terkejut, kelmarin aku terima surat ni. Bila aku buka sampul, rupa-rupanya ada benda ni yang bertujuan menghantar sihir pada aku dan keluarga.

Aku tahu, gambar aku sekeluarga, kau ambil daripada akaun Facebook aku dan aku tahu kau follow perkembangan aku dalam Facebook. Aku tak akan balas segala perbuatan kau tapi kau kena ingat kuasa Tuhan lebih daripadad segala-galanya di dunia ini.

Jika terjadi apa-apa pada keluarga aku, kau jawablah nanti. Tuhan Maha Adil dari segalanya dan kau nak isteri aku jadi gila dan mati. Tapi kau perlu ingat, kalau Tuhan tak izinkan semua ni, benda ni tak akan jadi.

Baca : Tanda-tanda Terkena Sihir Buatan Orang

Aku berdoa dan minta pada Tuhan supaya Tuhan tunjukkan azab kepada sesiapa saja yang sanggup buat macam ni pada aku dan keluarga. Aku tak takut mati sebab mati itu pasti kepada setiap makhluk yang hidup. Tapi aku minta dengan Tuhan agar dipanjangkan umur aku sebab amalan aku masih belum cukup dan semua anak aku masih kecil.

"Ya Allah, Ya Tuhan ku, aku mohon kepadaMU agar kau tunjukkanlah semua kebenaran ini nanti. Amin!"

Perkongsian Md Iruwan telah mendapat perhatian netizen di mana rata-rata di antara juga turut terkejut malahan turut simpati dengan kejadian yang dialami Md Iruwan. Mereka menasihatkan Iruwan agar terus berdoa kepada Allah agar dijauhkan sihir seperti ini. - Bukit Besi Blog